Kā atdzesēties karstā laikā un izvēlēties kondicionēšanas sistēmu?

Kā atdzesēties karstā laikā un izvēlēties kondicionēšanas sistēmu?

Kā atdzesēties karstā laikā un izvēlēties kondicionēšanas sistēmu?

Saule ir sākusi mūs lutināt un beidzot ir pienācis ilgi gaidītais siltais laiks. Šāds laiks ir patīkams, kamēr vien ir padomāts, kā atdzesēties, kad kļūst par karstu.

Pēc uzbūves mūsu ķermenis ir unikāls un pats strādā pie ķermeņa atdzesēšanas. Kā? Ziemā asinsvadi sašaurinās, līdz ar to samazinās ķermeņa siltuma zudums. Vasarā asinsvadi paplašinās, tādējādi notiek ātrāka asinsrite, ķermenis atdziest. Savukārt šķidruma zudums pazemina asinsspiedienu un paātrina pulsu, kas arī ir lielisks palīgs ķermeņa dzesēšanā.

Neskatoties uz to cik unikāls ir mūsu ķermenis, neiztikt bez mūsu palīdzības tā atdzesēšanā. Lai palīdzētu mūsu ķermenim, labākais, ko varam darīt ir apdomāt veidus, kā atdzesēt telpu un nodrošināt savu labsajūtu karstajā laikā. Vislabākais risinājums, protams, ir izvēlēties ierīkot dzesēšanas sistēmu – kondicionieri. Šāds variants būs gan komfortablākais Tavai labsajūtai, gan piemērotākais Tavai veselībai.

Ja kondicionieris nav pieejms – var nākt palīgā ventilators, kas arī būs palīgs gaisa plūsmas radīšanā. Tomēr, ja temperatūra sasniedz 32 ᴼC grādus, karstuma mazināšanai ventilators vairs nebūs pietiekami efektīvs un ir jāmeklē efektīvāki veidi kā atdzesēt telpu. Gribam arī pieminēt, ka lai arī cik vilinoši neliktos no karstas āra temperatūras mesties vēsā istabā, telpu nevajadzētu atdzesēt vairāk kā par 5ᴼC grādiem salīdzinājumā ar āra gaisa temperatūru, lai temperatūras izmaiņas nekaitētu veselībai.

Esam apkopojuši dažus veidus kā vari mēģināt atdzesēties:

🟢 Dienas laikā turi ciet biezos aizkarus vai žalūzijas. Saule telpu var uzkarsēt tā, ka telpas temperatūra var paaugstināties pat par 40%.

🟢 Ja Tev nav kondicionieris, bet ir pieejams ventilators, vari izmēģināt novietot ventilatora priekšā trauku ar ledu. Tādējādi, gaiss telpā tiks izlpatīts nedaudz vēsāks.

🟢 Centies vasaras mēnešos saldētavā turēt ledu. Tas ir vienkāršs un ātrs veids kā atvēsināties. Pieliec ledu pie pēdām vai vietām, kur jūtams pulss.

🟢 Nēsā gaišu un vieglu apģērbu, kas izgatavots no dabīga auduma, piemēram, kokvilnas un lina, un nēsā galvassegu atrodoties ārā. Atceries arī par saules aizsargkrēmu.

🟢 Ja telpās ir mitrs gaiss, izvieto mitruma savācēju. Gaisa mitruma ietekmes pamatā ir arī telpas gaisa temperatūra. Karstā laikā ieteicams zemāks relatīvais mitrums. Ja temperatūra telpā ir 25ᴼC, bet relatīvais mitrums ir 60%, Tev šķitīs, ka telpā ir 30 ᴼC. Augsts mitruma līmenis aizturēs svīšanu, tādējādi neļaujot ķermenim atvēsināties. Tomēr uzmanies, lai mitruma līmenis nebūtu par zemu – šādā gadījumā organisms pastiprināti izdalīs ūdeni, izžūs gļotāda, un var rasties radīsies grūtības elpot vai parādīties sausais klepus.

🟢 Regulāri vēdini telpas, it īpaši vakaros, kad saule gaisu vairs tik ļoti nesilda. Atver logus pretējās pusēs, tādējādi radot caurvēju un ātrāk izvēdinot telpas. Šajā laikā arī vari atvērt aizkarus, ļaujot telpām atdzist.

🟢 Uzņem vairāk šķidrumu nekā to dari ikdienā. Lai atcerētos padzeries, iesakām, izvēlēties kādu no ilgtspējīgām, vairākas reizes uzpildāmām ūdens pudelēm. To vienmēr varēsi paņemt līdzi dodoties ārā un atcerēsies padzerties arī esot iekštelpās. Izvairies no saldinātiem un kofeīnu saturošiem dzērieniem, kā arī alkohola, jo šie dzērieni pastiprina dehidrēšanos.

Diennaktī nepieciešams uzņemt 2 – 2,5 litrus ūdens jeb 30 – 35 ml uz vienu ķermeņa kilogramu.

10 % no uzņemtā ūdens tiek saražoti vielmaiņas procesā, 30% tiek uzņemti ar pārtiku, taču 60% – ar dzērieniem. Ja tiek zaudēts 1% ūdens no ķermeņa svara, tas var izraisīt vieglas galvassāpes, reiboni, nogurumu un koncentrēšanās spēju samazināšanos.

🟢 Atjauno sāļus un minerālvielas. Stipra svīšana tos no organisma izvada, taču tie mums ir nepieciešami. Lai atjaunotu minerālvielas, šķidrumu ieteicams uzņemts dzerot minerālūdeni. Minerālvielas vari uzņemt arī ar pārtiku vai uztura bagātinātājiem. Lai atrastu sev piemērotāko – apmeklē savu ģimenes ārstu un konsultējies ar farmaceitu.

🟢 Dzer ledus tējas un ēd saldējumu – tas noteikti ir patīkamākais veids, kā atdzesēties karstā laikā.

Šie bija pāris ieteikumi kā censties panākt komfortablāku pašsajūtu karstā laikā. Kā raksta sākumā minējām – vislabāk ir izvēlēties ierīkot kondicionēšanas sistēmu. Ir dažādu veidu sistēmas no kurām izvelēties. Noteikti piemērotāko Tev ieteiks, tad, kad pastāstīsi, kādas ir Tavas vēlmes. Lai Tu labāk saprastu kādu kondicionieri izvēlēties un kādas ir Tavas vēlmes – mēs pastāstīsim par populārākajiem kondicionieru veidiem un iespējām, ko tie piedāvā.

Mobilais kondicionieris

Mobilais kondicionieris

Paredzēts mazās telpās un lielākoties aprīkots ar riteņiem, lai to ērti varētu pārvietot no vienas telpas uz citu. Lai gan šo kondicionierus izmaksas ir zemākas, jārēķinās, ka tie radīs lielāku troksni un to dzesēšanas jauda ir zemāka.  

Split - sistēmas kondicionieris

Split – sistēmas kondicionieris

Viens no populārākajiem kondicionieru veidiem. Tiem piemīt vairākas papildus īpašības, kā gaisa uzsildīšanas iespēja vai ventilācija. Kondicionieris strādā klusi un to ir iespējams uzstādīt ikvienā ēkā. Tomēr jārēķinās, ka investīcijas uzstādīšanai būs lielākas un tas jādara profesionālim.

Logu kondicionieris

Logu kondicionieris

To uzstāda loga ailē vai sienā blakus logam. Salīdzinot ar pārējām sistēmām – tas ir ekonomisks variants. Sistēma ir arī viegla uzstādāma un tai ir augsta dzesēšanas jauda. Tomēr, tā izmērs var aizsegt gaismas pieplūdi un tam ir augsts trokšņu līmenis.  

Sienas kondicionieris

Sienas kondicionieris

Kā jau nosaukums pasaka priekšā – tie tiek iebūvēti sienā. Viena kondicioniera puse atrodas telpā, otra – ārpusē. Pēc būtības tie ir līdzīgi logos uzstādāmajiem kondicionieriem, taču tie neaizsedz skatu caur logu un tiem ir labāka energoefektivitāte. Lielai daļai kondicionieru ir pieejama arī sildīšanas un gaisa mitruma kontroles funkcija.

Pastāv vēl dažādas kondicionēšanas sistēmas. Lai atrastu sev piemērotāko noteikti konsultējies ar uzņēmumiem, kas piedāvā tās iegādāties vai ierīkot. Tev ir nepieciešams saprast, kādas funkcijas vēlies lai kondicionēšanas sistēma pilda (dzesēšana, sildīšana, ventilācija), kādās telpās nepieciešams sistēmu ierīkot, kāds ir sistēmas papildus raksturojums vai papildus funkcijas (skaļums, redzamība, tālvadības pults, u.c.) un protams – kāds ir Tavs budžets. Noteikti iesakām izvēlēties ilgtermiņa risinājumus, lai nebūtu jāatgriežas pie šī jautājuma vairākkārtēji. Tas samazinātu kopējās izmaksas un resursus, izvairoties no pagaidu variantu iegādes.

Ceram, ka Tev ar šiem ieteikumiem izdosies izbaudīt vasaras siltākās dienas komfortablā vidē. Lasi arī citus rakstus, lai uzzinātu vairāk par ēku vadības sistēmām un ieteikumiem, kā pārvaldīt savu mājokli.