Ēku energoefektivitāte

Ēku energoefektivitāte

Ēku energoefektivitāte

Ēku uzturēšanai tiek patērēti 40% no visas Eiropas Savienības patērētās enerģijas!

Lai enerģija netiktu izniekota “Eiropas Zaļā kursa” ietvaros paredzēts, ka līdz 2050. gadam visas jaunās ēkas tiks būvētas ar gandrīz nulles enerģijas patēriņu. Ko tas nozīmē? To, ka ēkām būs paaugstināta energoefektivitātes klase un to energoapgādei tiks izmantotas augstas efektivitātes sistēmas.

Ēku vadības sistēma ir labs palīgs enerģijas taupīšanai. Ar sistēmu iespējams ietaupīt no 25 līdz pat 40% no gadā patērētā enerģijas apjoma.

Kā? Piemēram – automātisks apgaismojums. Ja rīts ir bijis nomācies un ir bijusi nepieciešama gaisma, bet pusdienas laikā laiks noskaidrojas un telpā ir pietiekami daudz dienas gaismas – apgaismojums automātiski izslēdzas (lielisks variants biroja telpām). Automātikas sistēma ar dažādu sensoru palīdzību izvērtē apkārtējo klimatu un regulē iekārtu (ventilācijas, apkures, gaismas, u.c. sistēmu) darbību.

Kā pašam parūpēties par energoefektivitāti?

  • Izvērtē temperatūru telpās. Samazinot telpas temperatūru par 1°C iespējams ietaupīt pat 5% no enerģijas.
  • Regulāri veic apkopes iekārtām – apkures katlam, ventilācijas sistēmai, boilerim, un citām sistēmām pēc vajadzības.
  • Ja vēl neesi paspējis – nomaini parastās spuldzes uz LED spuldzēm. Tās ir 80-90% efektīvākas nekā kvēlspuldzes.
  • Ja vēlies uzzināt vairāk par ēkas energoefektivitāti – veic energoauditu. Tajā tiks precīzi noteikts patērētā siltuma enerģijas apjoms un cik siltuma aizplūst pa ēkas konstruktīvajiem elementiem.

Raksts tapis izmanojot avotus: Energotaupība: ES pasākumi enerģijas patēriņa samazināšanai | Aktuāli | Eiropas Parlaments (europa.eu) | Eiropas zaļais kurss (europa.eu)