Kā iekštelpu klimats ietekmē veselību un kā uzlabot telpas mikroklimatu

Kā iekštelpu klimats ietekmē veselību un kā uzlabot telpas mikroklimatu

Kā iekštelpu klimats ietekmē veselību un kā  uzlabot telpas mikroklimatu

90 % no savas ikdienas mēs pavadām iekštelpās. Iekštelpu klimats tieši ietekmē mūsu pašsajūtu, veselību un produktivitāti. Tu noteikti jau no pieredzes zini kā jūties, kad telpā ir par karstu, par aukstu vai nav iespējams telpas pietiekami izvēdināt.

Lielākā daļa ir zinoši par āra gaisa piesārņojumu, taču pēc statistikas 78% nav dzirdējuši par to, ka iekštelpu klimats mēdz būt pat vēl piesārņotāks! Ēkas klimats ir komplekss faktors, ko ietekmē dažādi rādītāji – gaisa temperatūra, mitruma līmenis, sīkie putekļi un gaisa kvalitāte, dienas gaismas apjoms, trokšņu līmenis, dabas klātbūtne (augi, klimats pie mājas). Ir svarīgi pieminēt, ka arī āra klimats ietekmē iekštelpas. Mūsu klimata apstākļos ārējās vides ietekmi var īpaši izjust vasaras karstākajās dienās. Ja atrodies pilsētā (jo īpaši, pie vienas no galvenajām ielām) dienas vidū atverot logu visticamāk neieplūdīs svaigs gaiss, tik cik vien kāda vēja brāzmiņa. Savukārt dzīvojot parku tuvumā, piepilsētā vai laukos – atverot logu mājā notiek svaiga gaisa apmaiņa bez lielas dūmgāžu vai izmešu ieplūšanas.

Pēc Velux veselīgas mājas barometra 2022. gada datiem, katrs trešais Eiropas iedzīvotājs dzīvo nepiemērotā telpas klimatā, kurā ir pārāk augsta vai zema temperatūra, nepietiekama dienas gaisma, mitrums un pat pelējums vai troksnis. Šāds iedzīvotāju apjoms ir kritisks, jo šie apstākļi būtiski ietekmē mūsu veselību un pašsajūtu. Cilvēki, kuri atrodas mājā ar kādiem no četriem apdraudējumiem ir gandrīz piecas reizes lielāka iespējamība justies nelaimīgiem salīdzinājumā ar tiem, kas dzīvo veselīgā vidē. Tas vēl jo vairāk pierāda cik svarīgs ir iekštelpu klimats. Veselīgs iekštelpu klimats uzlabo produktivitāti, pašsajūtu un veselību.

Telpas apgaismojums

Pietiekams apgaismojums

Pētījumi liecina, ka pietiekama dienas gaisma mazina nogurumu, atvieglo slodzi acīm, uzlabo garastāvokli un modrību, paaugstina koncentrēšanās spējas un produktivitāti līdz pat 15%.

Pietiekami daudz dienas gaismas sniedz mums lielāku enerģijas devu visas dienas garumā. Pārliecinies, ka Tavās mājās ir pietiekami daudz dabīgās dienas gaismas. It īpaši, ja gatavojies iegādāties vai būvēt jaunu mājokli. Ja dabīgā dienas gaisma nav pietiekamā apjomā – nodrošinies ar piemērotu apgaismojumu katrā telpā.

Svaigs gaiss

Pētījumi liecina, ka loga atvēršana vēdināšanai pat uz pusi var samazināt gaisā atrodamās vīrusu daļiņas. Vidējā persona dienā ieelpo aptuveni 15 000 litru gaisu. 90% laika pavadot iekštelpās ir vēl jo svarīgāk nodrošināt telpās svaiga gaisa apriti un uzlabot tā kvalitāti.

Labs palīgs gaisa kvalitātes mērīšanai ir CO2 mērītājs. Tas ziņo par palielinātu ogļskābās gāzes klātbūtni gaisā. Ieteicamais CO2 līmenis telpā ir līdz 1000ppm (vēlams zemāks 600-800, taču tas nedrīkst pārsniegt 1000). Istabā ar 20m2, kurā atrodas viens cilvēks CO2 līmenis no 400ppm līdz 1500 ppm pieaug trīs stundu laikā. Jo vairāk cilvēku – jo ātrāk tas notiek. Biroja telpās ir īpaši svarīgi domāt par ventilāciju, jo tā būtiski ietekmē mūsu koncentrēšanās spējas un produktivitāti.

Temperatūra un mitruma līmenis

Mitruma līmenis un temperatūra

Ieteicamais mitruma līmenis dažādos avotos tiek interpretēts atšķirīgi. Citi apgalvo, ka piemērots mitruma līmenis ir 30 – 45%, kamēr citi saka, ka tas ir 40 – 55%. Kopumā – tam nevajadzētu būt augstākam par 60% un zemākam par 30%. Ir būtiski sekot līdzi arī istabas temperatūrai.

Temperatūrai un mitruma līmenim ir jābūt piemērotā līmenī, jo tie viens otru papildina. Piemēram, ja karstā dienā telpā ir augsts mitruma līmenis, rodas sajūta, ka telpā ir vēl karstāks, nekā tas patiesībā ir. Vairāk par temperatūru esam rakstījuši jau iepriekšējos rakstos, tādēļ, par to kāda ir katras telpas ieteicamā temperatūra meklē šeit. Vidējā ieteicamā komforta temperatūra ir 22oC. Taču tā var atšķirties. Ieteicamās temperatūras diapazons ir no 18oC līdz 24 oC. Savukārt, kvalitatīva naktsmiera nodrošināšanai, temperatūrai ir jābūt nedaudz zemākai nekā tā ir dienas laikā.

Kā uzlabot iekštelpu klimatu?

Lai uzlabotu telpas mikroklimatu ieteicams izvēlēties ierīkot ēkā AVK (HVAC) sistēmas jeb apkures, ventilācijas un kondicionēšanas sistēmas un to automātiku. Automātikas sistēma palīdzēs nodrošināt, lai visas sistēmas strādā pēc konkrētiem parametriem, piemērojoties ārējam klimatam un telpas apstākļiem. Tas nodrošinās ne tikai komfortu, bet arī iekārtu maksimālu efektivitāti un resursu ekonomiju.

Ēku vadības sistēma var palīdzēt ar:

  • Piemērota mitruma līmeņa uzturēšanu
  • Temperatūras uzturēšanu komforta līmenī
  • Gaisa kvalitātes uzlabošanu ar ventilācijas sistēmas un CO2 sensoru palīdzību
  • Apgaismojuma kontrolēšanu, nodrošinot pietiekamu apgaismojumu telpās
  • Katras telpas individuālu klimata vadību

Ja Tev nav iespējams ierīkot ēku vadības sistēmu, mēs esam sagatavojuši vairākus ieteikumus, kā mājas apstākļos vari censties uzturēt telpā piemērotu klimatu:

  • Regulāri vēdini telpas. Vislabāk to izdarīt izveidojot caurvēju uz 10 minūtēm trīs līdz četras reizes dienā (ar nosacījumu, ka pats neatrodies šajā caurvējā). Ja nav iespējams izveidot caurvēju – atver logu līdz galam, lai nodrošinātu ātrāku gaisa cirkulāciju. Pirms vēdināt telpas, vari apskatīties ārējās vides gaisa kvalitāti Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājaslapā.
  • Ierīko CO2 mērītāju, kas ļaus sekot līdzi gaisa kvalitātei telpās.
  • Regulāri veic telpu uzkopšanu no putekļiem, dzīvnieku spalvām, u.c. sīkajiem putekļiem.
  • Spēcīgu ķīmisko vielu un tīrītāju vietā izvēlies dabiskus produktus. Apsver iespēju nomainīt veļas mazgāšanas vai tīrīšanas līdzekļus uz dabiskākiem. Ja tas ir iespējams izvēlies žāvēt veļu ārā. Tādējādi samazināsi mitruma izplatību telpās.
  • Pēc dušas apmeklējuma vai ēst gatavošanas – izvēdini telpu no mitruma, atverot logu. Ja telpās ir ierīkots tvaika nosūcējs – vienmēr atceries to ieslēgt!
  • Ja nepieciešams iegādājies gaisa mitrinātāju vai gluži pretēji – mitruma savācēju.
  • Apsver iespēju iegādāties gaisa attīrītāju, kas būs lielisks palīgs cīņā ar smalkajiem putekļiem.
  • Izvieto mājās istabas augus. Tie lieliski palīdz uzturēt telpās svaigu gaisu!

Ēku vadības sistēma kontrolē visas šīs funkcijas un veic klimata uzraudzību Tavā vietā. Tev ne par ko nav jāsatraucas un pašam nav jāseko līdzi klimatam. Ar termostatiem, dažādiem sensoriem un kontrolieriem iespējams pielāgot klimatu katrai telpai individuāli. Ja vēlies uzzināt vairāk, sazinies ar mums.